Je lichaam draait op maar liefst 29 verschillende vitaminen en mineralen. Magnesium, of Mg zoals de scheikundige benaming klinkt, is één van deze mineralen. We hebben er allemaal wel eens van gehoord. Bovendien weten we dat de turners die we op televisie zien tijdens de Olympische Spelen het op hun handen smeren. Maar wat doet magnesium nou precies? Waar kun je het vinden en hoeveel heb je ervan nodig? In deze blog geef ik je meer informatie over dit mineraal dat onderdeel uitmaakt van de ‘Big 29’ (de essentiële vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft). We moeten het immers allemaal gebruiken, maar net zoals met een hoop van de overige 28 vitaminen en mineralen hebben veel van ons geen idee wat ze inhouden. Wat ze doen en waarom we ze dus eigenlijk nodig hebben, daar schiet de kennis vaak wat tekort.

Wat is het dan?

Magnesium is, zoals ik eerder al zei, een mineraal. Het zorgt ervoor dat allerlei processen in je lichaam volgens plan verlopen. Voorbeelden van dit soort processen zijn:

  • Het behoud van je spieren en weefsels
  • Het winnen van energie uit voeding
  • Ondersteuning van je concentratie en geheugen

Een hoop functies dus. Het is daarom  belangrijk dat je voldoende van dit mineraal binnenkrijgt zodat deze processen niet belemmerd worden. Wanneer je intensief sport, dan heb je bijvoorbeeld meer nodig omdat je lichaam meer energie gebruikt. Een tekort aan magnesium resulteert erin dat je gevoeliger bent voor stress. Op de lange termijn kost alles dus meer energie dan normaal. Ook kan het leiden tot een migraine. Een migraine is namelijk vaak het resultaat van een tekort aan energie, en dus magnesium. Per dag heb je 300 tot 350 milligram nodig. Maar hoe kom je daar nu aan? Waar zit dit stofje in en krijg je wel genoeg binnen?

Waar kan ik het vinden?

Magnesium komt in veel etenswaren voor. Het magnesiumgehalte verschilt echter wel enorm per voedingsmiddel. Bronnen die barstensvol zitten met dit mineraal zijn onder andere volkoren pasta, spinazie en bananen. Daarnaast bevatten ook pure chocolade en crackers een hoog magnesiumgehalte. Verder hebben alle ongepelde noten en peulvruchten ook veel van dit mineraal. Wanneer je intensief sport of als je te weinig binnenkrijgt van dit mineraal, dan is het een idee om meer van dit soort etenswaren op te peuzelen. Bovendien kan het een uitkomst zijn om dit tekort aan te vullen met tabletten en/of capsules die extra magnesium bevatten.